Hvordan bruke parallellsforskyver

Navigasjonsverktøy

Hvordan bruke en parallellforskyver

Parallellforskyver brukes for å finne retninger i ditt sjøkart. I prinsippet består denne av to linjaler som er hengslet sammen på en slik måte at vinkelen beholdes ved å flytte på den ene, mens du holder den andre linjalen fast. Slik kan parallellforskyveren flyttes rund i kartet uten at vinkelen forandres.

For å finne retningen mellom to posisjoner i sjøkartet, legg linjalen mellom de to punktene og forskyv linjalen bort til nærmeste kompassrose som er trykket i kartet.

Når du har flyttet parallellforskyveren i senter av kompassrosen kan du lese av retningen direkte. Vær obs på at du må lese av på den siden av kompassrosen
I den retningen du ønsker å komme frem. I dette tilfellet ønsker du å kjøre fra den mest sydlige bøyen og opp til den mest nordlige. Kursen vil da bli 045 grader. Motsatt vei er kursen 225 grader.

Følgelig, ønsker du å beregne en kurs fra nåværende posisjon og i retning 225 grader, begynn med å legge parallellforskyveren i kompassrosa med riktig retning, deretter flytter du denne til din nåværende posisjon, og tegner så din ønskede rettvisende kurs.

 

 

 
MARITIME KURS
 
TIPS
 
tml>